Kevätkonsertti Ave Primavera 18.5.2024 Liedon kirkossa

Pitkän linjan turkulaiset kuorot Turun Naislaulajat ja Kamarikuoro Melos yhdistävät voimansa keväisessä konsertissa Liedon keskiaikaisessa Pyhän Pietarin kirkossa. Konsertin otsikko Ave primavera! tarkoittaa "Terve, kevät!"

Luvassa on kirkollista ohjelmistoa lähes tuhannen vuoden ajalta. Sydänkeskiajan luostarilaulut soivat barokin ja kansallisromantiikan helmien lomassa. Modernia sävelkieltäkään ole unohdettu - sitä nautitaan niin klassiseen kuin kevyeen tyyliin. Konsertissa kuullaan myös osia Piae cantiones -kokoelmasta, Pergolesin ihanasta Stabat materista sekä turkulaisen säveltäjän Pauliina Isomäen harvoin kuullusta Magnificatista. Muita säveltäjänimiä ovat mm. Mozart, Bruckner, de Victoria, Madetoja, Cohen ja Gjeilo.

Kuoroja johtaa Sanna Kola, säestäjänä Heikki Tapani Korhonen.Liput ovelta 20 e.

Lämpimästi tervetuloa!


Turun Naislaulajat tammikuisessa Turkkarissa!

Bongasitko meidät Turun Sanomista? 

Susanne Hiltunen kävi jututtamassa meitä treeneissä kera kuvaaja Ari-Matti Ruuskan ja siitä syntyi ihana lehtiartikkeli! Käy lukemassa juttu kokonaisuudessaan esim täältä: https://www.ts.fi/teemat/6222784 (aukeaa vain tilaajille). Kiitos Turkkarille! (Kuvakaappaus Turun Sanomien verkkosivuilta.)
Koelaulutilaisuudet maanantaina 15.1., 22.1 ja 29.1.2024!


Turun Naislaulajat etsii uusia laulajia iloiseen ja osaavaan joukkoonsa, maailman parhaan harrastuksen pariin!

Järjestämme koelaulutilaisuudet tammikuussa 2024 maanantaisin 15.1., 22.1. ja 29.1. kuoroharjoitusten yhteydessä. Voit tulla seuraamaan kuoroharjoituksia klo 18 ja osallistua koelauluihin tauon aikana tai harjoitusten päätteeksi. Koelauluissa lauletaan mikä tahansa vapaavalintainen kappale (vaikka joululaulu!) ilman säestystä ja nuotista laulamista.

Vakituinen harjoitteluaikamme on maanantaisin klo 18-20.30 Turun NNKY:llä/ Vähä Hämeenkatu 12.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset koelauluun: Paula Lundberg: [email protected] (p. 040 5580238 / jätä viesti)

Tule laulamaan kanssamme! Tule tule! 


Joulukonsertti In Dulci Jubilo pe 15.12.2023

Perjantaina 15.12.2022 klo 19.00, Martinkirkko (Huovinkatu, 20810 Turku)

Lämpimästi tervetuloa Turun Naislaulajien joulukonserttiin In Dulci Jubilo tunnelmalliseen Martinkirkkoon perjantaina 15.12. klo 19.

Konserttia johtaa kuoron uusi taiteellinen johtaja Sanna Kola ja siinä kuullaan jouluisia sävelmiä keskiajalta tähän päivään. Ohjelmistossa vanha latinankielinen kirkkolauluperinne yhdistyy luontevasti moderneihin helmiin sekä suloisiin ikisuosikkeihin, joista kuullaan raikkaita sovituksia.

Tule virittymään kanssamme jouluun!

Ohjelma 15 e ovelta tai etukäteen kuorolaisilta.


Aurajoella raikasi 30.8.2023

Osallistuimme jälleen kerran perinteiseen turkulaiseen Aurajoella raikaa -kuorotapahtumaan keskiviikkona 30.8.2023. Päivän rankahkot sateet hellittivät juuri parahiksi, jotta pääsimme laulamaan nuotteja kastelematta tapahtuman avajaisissa Tuomiokirkon portailla. Laulelot jatkuivat meidän osaltamme Kårenilla sekä Olkussa, joissa lauloimme myös yhteislaulut aina yhtä upeiden herrojen eli Mieskuoro Laulun Ystävien kanssa. Olkussa meiltä suorastaan vaadittiin encorea, joten ilahdutimme yleisöä mukaansatempaavan Java Jiven uusinnalla. 

Aurajoella raikaa on joka vuosi yhtä hauska tapahtuma ja kiitokset siitä kuuluvat yleisölle, kuoroille sekä ennen kaikkea järjestäjälle! Kiitokset siis täältä suunnasta ja nähdäänpä samoissa merkeissä jälleen ensi vuonna!


Sanna Kola Turun Naislaulajien taiteelliseksi johtajaksi

28.8.2023

Sanna Kola. Kuva: Tuomas Kourula
Sanna Kola. Kuva: Tuomas Kourula

Sanna Kola (musiikkipedagogi AMK) on kymenlaaksolaislähtöinen laulunopettaja, mezzosopraano ja kuoronjohtaja. Hän on johtanut erilaisia laulukokoonpanoja lukioikäisestä lähtien, aina klassisesta viihdekuoroihin. Vanha musiikki on erityisesti Sannan sydäntä lähellä, ja vanhaan musiikkiin keskittyneiden yhtyeiden johtamisen lisäksi hän pyrkii aina pitämään muidenkin kuorojensa ohjelmistossa jotakin esibarokkista. Itse Sanna on laulanut vuosien varrella lukuisissa eri yhtyeissä ja kuoroissa, mm. Cantus Alaudae, Key Ensemble, CCA sekä Savonlinnan oopperajuhlakuoro. Kuoronjohtajana Sanna on tarkka, viljelee lämmintä huumoria ja omaa lehmän hermot.

Kuoronjohtamisen lisäksi Sanna konsertoi solistisesti mm. luuttulauluduonsa Ophelian kanssa, opettaa laulua omassa laulustudiossaan Cantariossa, pelaa videopelejä, metsäilee ja kirjoittaa fiktiota.

https://www.santtukola.fi/


Koelaulutilaisuus maanantaina 14.8., 21.8 ja 28.8.2023

Hei sinä laulavainen!

Turun Naislaulajat etsii uuden taiteellisen johtajansa Sanna Kolan kanssa uusia laulajia iloiseen joukkoonsa, maailman parhaan harrastuksen pariin!

Koelaulutilaisuus järjestetään maanantaina 14., 21. ja 28.8.2023 kuoroharjoitusten yhteydessä Koivulan seurakuntaalolla. Harjoittelemme klo 18.30-20.30. Voit tulla seuraamaan kuoroharjoituksia klo 18.30 ja harjoitusten päätteeksi osallistua koelauluihin.

Koelauluissa luvassa vapaavalintainen kappale (mikä tahansa kappale, vaikka joululaulu) ilman säestystä ja nuotista laulamista.

Vakituinen harjoitteluaikamme on maanantaisin klo 18-20 Henrikin kirkolla.

Tule laulamaan kanssamme! Tule tule!

Ilmoittaudu koelauluun: Paula Lundberg: [email protected] (p. 040 5580238 / jätä viesti)


Vaasan kuorofestivaalit 18.-21.5.2023

Eräänä toukokuisena viikonloppuna Turun Naislaulajat tekivät retken Vaasan kuorofestivaaleille. Alkukesää hehkuva Vaasa tarjosi meille hyvää ruokaa, ihanan majapaikan, mainioita musiikkiesityksiä sekä kauniita maisemia. Festareilla esiinnyimme Kuntsin modernin taiteen museossa sekä nonstop-keikalla Vaasan rautatieasemalla. Lisäksi ilahdutimme ravintolayleisöä sekä terassivieraita extempore-lauluesityksillä. Hieno reissu!


Kevät laulua soi! - Turun Naislaulajat ja Laulun ystävät yhdessä 10.5.2023 Kårenilla

Tervetuloa kuuntelemaan Turun Naislaulajien ja mieskuoro Laulun Ystävien yhteiskonserttia Ravintola Kårenille (Hämeenkatu 22, 20500 Turku) keskiviikkona 10.5.2023 alkaen klo 19! Ohjelmistossa keväisiä kappaleita modernista perinteikkääseen.

Baari on auki 30 min. ennen konserttia, väliajalla ja konsertin jälkeen. Yleisö on tervetullut myös jatkoille konsertin jälkeen. Kuorot nostavat silloin maljan keväälle asiaan kuuluvien laulujen kera.

Ohjelma 20 € ovelta tai kuorolaisilta.


Koelaulutilaisuus maanantaina 9.1., 16.1 ja 23.1.2023

Hei sinä laulavainen!

Turun Naislaulajat etsii taiteellisen johtajansa Jussi Linnanmäen kanssa uusia laulajia iloiseen joukkoonsa, maailman parhaan harrastuksen pariin!

Koelaulutilaisuus järjestetään maanantaina 9., 16. ja 23.1.2023 kuoroharjoitusten yhteydessä Henrikin kirkolla. Harjoittelemme klo 18-20. Voit tulla seuraamaan kuoroharjoituksia klo 18 ja harjoitusten päätteeksi osallistua koelauluihin.

Koelauluissa luvassa vapaavalintainen kappale (mikä tahansa kappale, vaikka joululaulu) ilman säestystä ja nuotista laulamista.

Vakituinen harjoitteluaikamme on maanantaisin klo 18-20 Henrikin kirkolla.

Tule laulamaan kanssamme! Tule tule!

Ilmoittaudu koelauluun: Paula Lundberg: [email protected] (p. 040 5580238 / jätä viesti)Joulun Ihme - Joulukonsertti

Perjantaina 2.12.2022 klo 19.00

Henrikinkirkko, Peltolantie 2, 20720 Turku

Lämpimästi tervetuloa kuoromme joulukonserttiin perjantaina 2.12.2022 Turun Henrikinkirkkoon.

Ohjelmassa tunnelmallisia joululauluja keskiajalta tähän päivään.

Ohjelma 15 € - ovelta (maksutavat: käteinen/Mobilepay) ja ennakkoon kuorolaisilta.


Koelaulutilaisuus maanantaina 5. ja 12.9.2022

Hei sinä laulavainen! 

Turun Naislaulajat etsii taiteellisen johtajansa Jussi Linnanmäen kanssa uusia laulajia iloiseen joukkoonsa, maailman parhaan harrastuksen pariin!

Koelaulutilaisuus järjestetään maanantaina 5. ja 12.9. kuoroharjoitusten yhteydessä Henrikin kirkolla.  Harjoittelemme klo 18-20. Voit tulla seuraamaan kuoroharjoituksia klo 18 ja harjoitusten päätteeksi osallistua koelauluihin.

Koelauluissa luvassa vapaavalintainen kappale (mikä tahansa kappale, vaikka joululaulu) ilman säestystä ja nuotista laulamista. 

Vakituinen harjoitteluaikamme on maanantaisin klo 18-20 Henrikin kirkolla.

Tule laulamaan kanssamme! Tule tule!

Ilmoittaudu koelauluun: Paula Lundberg: [email protected] (p. 040 5580238 / jätä viesti)


Uusi taiteellinen johtajamme on Jussi Linnanmäki

16.12.2021

Jussi Linnanmäki
Jussi Linnanmäki

Turun Naislaulajien uudeksi taiteelliseksi johtajaksi on valittu Jussi Linnanmäki. 

Jussi Linnanmäki aloitti musiikkiopintonsa trumpetistina ennen kuoronjohdon ja laulun opintoja Sibelius-Akatemiassa Helsingissä. Viime vuosina Linnanmäki on toiminut yhtye­lauluammattilaisena mm. Helsingin kamarikuorossa ja Musiikkitalon kuorossa sekä johtanut kuoroja pääkaupunkiseudulla. Hänen ohjelmistonsa käsittää vokaalimusiikkia renessanssipolyfoniasta aina aikamme uusimpaan musiikkiin asti. 

Opintojaan hän on täydentänyt Kungliga musikhögskolanissa Tukholmassa sekä koulutusprojekteissa mm. Alankomaissa. Levytyksistä mainittakoon arvostelumenestystä saavuttanut Arvo Pärtin Passio (BIS 2021), jossa hän lauloi evankelistakvartetin bassona.


Turun Naislaulajat etsii uutta taiteellista johtajaa

14.9.2021

Perinteikäs ja notkea kuoromme etsii taiteellista johtajaa, jolta sujuvat monet eri tyylit - esitämme sekä perinteistä kuoromusiikkia että uutta musiikkia, jazzia ja muuta kevyttä musiikkia. 

Turun Naislaulajat perustettiin marraskuussa 1944 jatkamaan 1930-luvun alussa syntyneen maineikkaan Turun Lottakuoron toimintaa. Jo alusta pitäen kuorolle oli leimallista korkeatasoinen ohjelmisto ja taiteellinen taso, mikä johti menestyksiin niin konsertti- kuin kilpailurintamilla. Jo muutaman vuoden ikäisestä kuorosta todettiin: Turun Naislaulajat lauloivat itsensä maamme valiokuorojen joukkoon. Kuoron johtaja Lempi Ahlström oli mukana perustamassa Suomen Naiskuoroliittoa syksyllä 1945.

2020-luvun Naislaulajat on moneen taipuva ja kunnianhimoinen instrumentti. Laulajamme ovat aikuisia naisia, joilla on aikuisten naisten kokemusvarasto. Se tarkoittaa sitä, että voimme tarttua myös haastavampiin sävellyksiin, hakea niihin erilaisia sävyjä ja tunneskaalaa - etsiä tulkinnasta syvyyttä, voimaa ja väriä. Meitä ei määrittele mikään tietty musiikin genre, vaan sitoutuminen, yhteishenki ja tekemisen meininki. Samaa toivomme kuoron taiteelliselta johtajalta.

Toimintaamme kuvaa tavoitteellisuus, halu oppia uutta ja kehittyä sekä yksilöinä että ryhmänä. Tähän liittyy toiveemme laulutekniikan ja äänenmuodostuksen kehittämisestä aikuisen naisen omaa ääntä kunnioittaen. Harjoituksissa keskitymme laulamiseen mutta pidämme mielessä sen tosiseikan, että kyseessä on meille rakas harrastus eikä ammatti. 

Toivomme taiteelliselta johtajalta näkemystä, innostavaa otetta ja hyviä vuorovaikutustaitoja. Odotamme avointa ja keskustelevaa ilmapiiriä, jossa on tilaa ideoinnille sekä rakentavalle palautteelle puolin ja toisin.

Kysy lisätietoja: Paula Lundberg [email protected] 


TNL:n taiteellinen johtaja vuosina 2007-2021, Riitta Sorvola

24.9.2018

"Haemme tulkintoihin syvyyttä, erilaisia sävyjä ja tunneskaalaa"

"Edellisen kymmenen vuoden aikana olemme kehittyneet tasaisesti, erityisesti äänenmuodostuksessa, ja laajentaneet kuorolaisten osaamista eri tyylilajeihin", kuoronjohtaja Riitta Sorvola kertoo.

"Edellisen kymmenen vuoden aikana olemme kehittyneet tasaisesti, erityisesti äänenmuodostuksessa, ja laajentaneet kuorolaisten osaamista eri tyylilajeihin", kuoronjohtaja Riitta Sorvola kertoo. 

Hän tuli itse Turun Naislaulajiin jo lähes kolme vuosikymmentä sitten. Stemmana oli kakkosaltto.

Sorvola johti paljon keikkoja jo Satu Luukkosen kaudella (1992-2002), mutta virallisesti hänestä tuli kuoronjohtaja 2007. Sorvola on johtanut myös turkulaisten korkeakouluopiskelijoiden Arrythmics-kuoroa vuodesta 2000.

Tärkein päämäärä kuorossa ei Sorvolan mukaan ole se, että kuorolaiset osaisivat hurjan määrän eri stemmoja. Kuoroharrastuksen on tarjottava laulajille myös musiikillista sivistystä, tietoa eri säveltäjistä, musiikin historiasta ja teoriasta, aikakausista ja niiden tyyleistä sekä erilaisista tavoista laulaa.

Tulkinnan laajuutta

"Laulajamme ovat aikuisia naisia, joilla on aikuisten naisten kokemusvarasto. Se tarkoittaa sitä, että voimme tarttua myös haastavampiin sävellyksiin, hakea niihin erilaisia sävyjä ja tunneskaalaa - etsiä tulkinnasta syvyyttä, voimaa ja väriä", sanoo Sorvola.

Kuoron ensisijaisena tavoitteena on, että jokainen voisi kehittyä omanlaisenaan laulajana, omana itsenään. Valmiiseen muottiin ei tarvitse mukautua.

"Kun jokainen voi tuoda esiin omana itsenään, löytyy myös koko kuorosta enemmän mahdollisuuksia esittää monimuotoista musiikkia." Tärkeintä on yhteinen ajatus, jota jokainen tulkitsee omalla tavallaan, oman persoonansa kautta.

Viime vuosina TNL:n monipuolinen ohjelmisto on laajentunut entisestään.

Kuoro on esittänyt muun muassa barokkimusiikkia, kuten Giovanni Battista Pergolesin Stabat Materia, keskiaikaista kirkkomusiikkia, romantiikan ajan teoksia, kansallisromanttista suomalaista, kuten Merikantoa ja Madetojaa, jazzstandardeja ja popmusiikkia. Sonja Sorvola on sovittanut kuorolle esimerkiksi Anna Puun Mestaripiirroksen ja Gotyen hitin Somebody that I used to know.

Ohjelmistoon kuuluu myös kansanmusiikkia ja etnohenkistä uutta musiikkia esimerkiksi Anna-Mari Kähärältä. Kuoro on esittänyt myös uutta kuoromusiikkia, kuten Soila Sariolan Lost in mind, ja sävellajittomia teoksia muun muassa Bengt Johanssonilta.

Juuri nyt TNL harjoittelee Tauno Marttisen Maa jota ei ole -teosta, joka perustuu Edith Södergranin teksteihin.

Ilmaisuun panostamista

Sorvolan aikana Turun Naislaulajat on esittänyt monipuolisesti eri musiikillisia tyylejä niille ominaisella laulutekniikalla. Myös laulajien ilmaisun kehittämiseen ja vahvistamiseen on keskitytty.

"Aloitamme kuoroharkat melkein aina teatterista lainatuilla improvisaatio- ja ilmaisuharjoituksilla, joiden tarkoituksena on löytää jokaisen oma tapa olla lavalla. Me emme näyttele, mutta laulaminen on kokonaisvaltaista esiintymistä ja ihminen kertoo tarinaa koko kropallaan, sitä harjoittelemme." Näitä kykyjä on päästy käyttämään esimerkiksi pari vuotta sitten toteutetussa poikkitaiteellisessa Kohtaamisia-konsertissa, jossa kuorolaisten kanssa lavalla oli näyttelijä Akseli Svenholm.

Kuoro on tehnyt myös pikkujoulukeikkoja, joissa laulajat esittävät musiikin lomassa lyhyitä, hauskoja juttuja. Monet niistä on käsikirjoitettu kuorolaisten omien kokemusten pohjalta.

Ohi perinteisen naiskuorolaulun

Entä mikä on ollut kuoron paras keikka tähän mennessä?

"Betel-kirkossa viime keväänä jousikvartetin ja urkurin kanssa esitetty Kerro minulle, Maria -konsertti. Siinä tekninen osaaminen ja tulkinta yhdistyivät, ja erilaisten musiikkityylien sävyt tulivat hienosti esiin", Sorvola kertoo.

Laulajien jatkuva ja monipuolinen kehittyminen on Sorvolalle tärkeä ajatus, jotta työ pysyy mielekkäänä kaikille.

"Haasteita pitää olla. Olisi kiinnostava avautua vielä enemmän eri suuntiin - tehdä sellaisia juttuja, jotka ohittavat perinteisen naiskuorolaulannan, ylittää rajoja esimerkiksi poikkitaiteellisesti. Ja päästä hyödyntämään kuorolaisten omaa erityisosaamista eri aloilla."